Onvrijwillig/ Functioneren
In de praktijk is dit een lastig onderwerp, want het heeft merendeels te maken met subjectieve oordelen van leidinggevenden.
Over het algemeen kan worden gesteld dat zowel werkgever als werknemer hun best moeten doen om goed functioneren te bevorderen. Meestal wordt het functioneren jaarlijks geëvalueerd middels zogenaamde functionerings- en/of beoordelingsgesprekken.
Het kan ook zijn dat een medewerker die jarenlang goed heeft gepresteerd, ineens te maken krijgt met gewijzigde functie-eisen of taakinhoud.
Indien zich noodzakelijkerwijs wijzigingen in de functie-eisen of taakinhoud voordoen, moet daarop van beide zijden geanticipeerd worden (bijv. door coaching, training) om zodoende de ingroei naar de nieuwe eisen te vergemakkelijken en het blijvend goede functioneren van de werknemer te waarborgen.
Let op: indien de functioneringsgesprekken en beoordelingen negatiever worden, kan dit voor een werkgever aanleiding zijn om op basis van niet goed functioneren ontslag aan te vragen. De werkgever beroept zich in die situatie op het slechte functioneren gerekend over een langere periode, met andere woorden; er is sprake van herhaaldelijk niet goed functioneren.
« Terug naar 'Reden van ontslag'
» Direct advies vragen